När behöver du anlita ett juridiskt ombud?
När du skiljer dig eller separerar kan det vara bra att vända sig till en jurist eller advokat för att få veta vilka rättigheter du har. Det kan ibland räcka med ett rådgivningsmöte för genomgång av vad som gäller för just dig. Ibland är det dock mer eller mindre nödvändigt att anlita jurist eller advokat för mer ingående rådgivning och biträde gentemot din f.d. partner. Ett exempel är om du eller din f.d partner vill behålla eller överta en fastighet, om du är gift och någon av er har ett företag som behöver värderas, eller om du har frågor kring hur makars pensioner ska hanteras.
Regler vid bodelning om ni är gifta
Om ni är gifta är det obligatoriskt att göra en bodelning vid en skilsmässa. Ett bodelningsavtal ska vara skriftligt. Det finns inte något krav på att underskrifterna bevittnas, men det kan i vissa situationer vara bra att ha vittnen ändå.
Enligt Äktenskapsbalken har ni som makar giftorätt i varandras egendom, med undantag för den egendom som är enskild. Varje make har rätt att från sitt giftorättsgods få täckning för sina skulder som fanns när ansökan om äktenskapsskillnad inkom till tingsrätten. Det överskott som blir kvar efter makarnas giftorättsgods, sedan avdrag har gjorts för att skulderna ska täckas, ska läggas samman. Det kvarstående värdet ska enligt huvudregeln delas lika mellan er vid en bodelning.
Det finns dock möjlighet att jämka bodelningen så att du får behålla mer av din egendom, om du äger mer än din make/maka. Till exempel om ni endast har varit gifta en kortare tid (mindre än fem år), eller om det med hänsyn till makarnas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är oskäligt med en hälftendelning.
Ett bodelningsavtal är ett privat avtal mellan er och ni har därför möjlighet att i princip dela upp egendomen som ni själva önskar, och kan alltså frångå principen om hälftendelning, så länge ni är överens och under förutsättning att det inte går ut över en borgenär eller en bröstarvinges laglott.
Regler vid bodelning om ni är sambo
Vid bodelning mellan sambor ingår enligt sambolagen endast bostad och bohag som har införskaffats för gemensamt bruk, och kallas för samboegendom. Sambor kan givetvis äga annan egendom tillsammans, men då hanteras det enligt samäganderättslagen.
När ni ska beräkna era andelar i samboegendomen ska du och din sambo från er respektive egendom avräkna så att det täcker de skulder som du eller din sambo hade när samboförhållandet upphörde. Du har under vissa omständigheter möjlighet att avräkna skulder som inte härrör till samboegendom.
Precis som för gifta finns det en möjlighet att jämka bodelningen så att du får behålla mer av din samboegendom, om du är den som äger mest. Det är möjligt om samboförhållandet endast har varat en kortare tid (mindre än fem år), eller om det med hänsyn till era ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är oskäligt med en hälftendelning av samboegendomen.
Det är viktigt att veta att om du vill att en bodelning ska göras måste du begära det inom ett år från det att samboförhållandet upphörde, annars förlorar du rätten till bodelning.
Gemensamt för gifta och sambor vid bodelning
I sammanhanget ska nämnas att en make eller sambo har rätt att i stället för att lämna egendom till den andra parten betala motsvarande belopp i pengar. Det brukar kallas för skifteslikvid.
Den make eller sambo som bäst behöver bostaden har rätt att ta över den. Det gäller även om det bara är den ena maken eller sambon som äger bostaden. Dock ska det med hänsyn till omständigheterna i övrigt kunna anses som skäligt. Om bostaden utgör enskild egendom kan den inte övertas av den andre maken/sambon.
Både makar och sambor har möjlighet att ansöka om rätt att bo kvar (s.k. kvarsittningsrätt) i den gemensamma permanentbostaden fram tills bodelningen är klar.
Läs mer om skillnaden
Här kan du läsa mer om skillnaden för gifta och sambor vid separation och bodelning>>
Kontakta mig
Om du önskar rådgivning är du välkommen att kontakta mig. Ring mig för en inledande gratis konsultation.